Hongkong

Bethune House, Mission For Migrant Workers

GEZONDHEID, ONDERWIJS, VROUWEN

 

Het Bethune House in Hongkong is een inloop- en opvangplek voor de hulpverlening aan ‘huishoudelijke hulpen’ (domestic helpers) die gedreven door armoede in het buitenland in de huishouding werken. Het gaat vaak om jonge vrouwen die alles achter laten. Van hun inkomen ondersteunen ze hun familie in het thuisland (Azië) .  Het grootste deel van deze vrouwen is tevreden met hun werkgever, maar niet altijd gaat het goed tussen werkgever en werknemer. Er zijn vrouwen die te maken krijgen met uitbuiting, verbale en/of fysieke terreur. Hieruit is het Bethune House ontstaan, een Blijf-van-mijn-lijfhuis voor vrouwen die mishandeld, verkracht of onderbetaald worden.

Het Bethune House is in de eerste plaats een veilige haven voor vrouwen en meisjes, die een conflict met hun werkgever hebben. Maar men doet meer. Zo geeft men juridische hulp en biedt men tevens counseling aan, want de impact van mishandeling of verkrachting is groot. Het Bethune huis geeft op allerlei niveaus hulp, wat tot doel heeft de deelneemsters weerbaarder te maken. De hulpverlening vindt plaats in de vorm van persoonlijke- en groepsbegeleiding. Wie er verblijft kan ook gebruik maken van het ruime aanbod aan cursussen, zoals Kantonees en Engels, Bijbelstudie, ‘Vrouw en Gezondheid’, ‘Eerste Hulp’, ‘HIV-AIDS’ en ‘Ken je rechten’.

Maar het huis doet meer dan directe hulpverlening: onder invloed van acties van het Bethune house is ook hier en daar de wetgeving aangepast. Sommige vrouwen verblijven twee dagen in het Bethune House, andere wel twee jaar. Gemiddeld verblijft een bewoonster er zo’n drie maanden. In het huis wonen doorgaans rond de dertig vrouwen.

 

Website: www.facebook.com/pages/Bethune-House-Migrant-Womens-Refuge

 

Giften voor het Bethune Huis kunt u overmaken aan

St. Paulus, ok missie en diaconaat buitenland te Capelle a/d IJssel
Bank: NL85INGB0000464575
o.v.v. Hong Kong